Algarve Hike & Walks Algarve magyarul 5 legszebb strand Algarve-ban

5 legszebb strand Algarve-ban

0 Comment/

Melyek az 5 legszebb strand Algarve-ban? Dél-Portugália a világ legszebb strandjainak ad otthont, és rendszeresen megválasztják Európa legjobb tengerparti úticéljának. De minden ideutazóban felmerülhet a kérdés, melyek Algarve legszebb strandjai!
Nagy kihívás lenne itt most felsorolni a régió összes gyönyörű strandját. Ezért ebbe a listába csak néhány, rejtett drágakőnek tekintett helyet foglaltam bele. A választás teljesen elfogult, szerintem ezek a strandok a legfestőibbek és leglátványosabbak dél-Portugáliában. Ez az egyetlen kritérium, ami alapján dolgoztam.

1. Praia de Odeceixe

Aljezur település északi végén található a Praia de Odeceixe, amely Portugália 7 csodás strandjának egyike, és az a sajátossága, hogy ún. folyami strandja is van, mivel keletről és északról a Ribeira de Seixe határolja, amely tulajdonképpen elválasztja Algarve-t Alentejo régiótól. Így ennek a strandnak óceáni és folyópartja is van.
A Praia de Odeceixe egy völgyben fekszik, mely fölé mészkősziklák tornyosulnak. A strand egy széles homoksáv az óceán és a patak között, ahol több, alacsony vízmélységű lagúna is szolgál a nyugodt fürdőzésre.
A folyó áramlata befolyásolja a strand dinamikáját, nagyon csapadékos időszakokban hatással van a strand alakjára és méretére. Apálykor akár több tíz métert is sétálhatunk a két part között. Ugyanakkor a folyó áramlata kiváló feltételeket nyújt kenuzáshoz és csónakázáshoz.
A strand mozgáskorlátozottak számára is könnyen megközelíthető, mivel a lépcső mellett rámpát is elhelyeztek. A környéken több étterem és kiadó szállás is található.
A strand fölé tornyosuló sziklákról pedig lélegzetelállító tájban gyönyörködhetünk. Maga a hely valójában egy a világon egyedülálló Természeti Parkban található, ahol óceánparti sziklákon fészkelő gólyákat figyelhetünk meg.

Praia de Odeceixe

2. Praia do Barril

A Praia do Barril az egyik legjobb portugál strand, amely Tavira városához tartozik, valójában Tavira-sziget három strandjának egyike.
Ez a strand egy csodálatos rejtett gyöngyszem, a Ria Formosa Természeti Park része, és Algarve déli partjainak egyik legnyugodtabb strandja. Csodálatos homokos strandjáért és tiszta, mélykék vizéért közkedvelt, valamint azért is, mert a tengerparton nincsenek sziklák vagy magas dűnék.
A strand ugyanakkor bizarr horgonytemetőjéről is ismert, ahol több mint 100 rozsdás horgony található a homokban, sorokba rendezve. Ezek a horgonyok tartották régen a helyükön a halászhálókat. Arra emlékeztetnek bennünket, hogy miről is szólt ennek a térségnek a gazdasága és megélhetése a turizmus előtti időkben.
Barril a 20. század második feléig egy kis halászfalu volt. A strand ma is álló, még az 1840-es években épült épületeit a halászok használták a kékúszójú tonhalakra halászva, az áprilistól szeptemberig tartó szezonban. A kis faluban közel 80 család élt, de a kékúszójú tonhal vonulási útvonalának megváltozásával a halászok is tovább álltak, a falu pedig elhagyatottá vált. Az épületeket később felújították és bárokat, éttermeket, kis múzeumot és egyéb létesítményeket alakítottak ki a turisták számára.

A Praia do Barril területén tehát számos létesítmény található, köztük éttermek, bárok és kisebb ajándéküzletek. Mindenképpen érdemes megkóstolni a tonhalat, amely egykor a térség gazdaságának éltető ereje volt. Nyáron egyébként vízimentők felügyelik a strandot, ahol számos vízi sport is elérhető, beleértve a vitorlázást, kajakozást, jet-ski-t és a Sup-ot.
A Praia do Barril legjobb étterme a Museu do Atum, amely közvetlenül a tengerparton található. Valójában egy étterem és egy múzeum egyben, ahol még többet is megtudhatunk a strand történetéről, és megtekinthetjük a régi képeket a tonhalhalászat korszakáról. Emellett természetesen az ételek is nagyon finomak!

Praia do Barril

3. Praia da Armona

A Ria Formosa Nemzeti Park egy kiemelkedő természeti szépségű terület, melyhez egy sor kis sziget is tartozik, és melyek közül Armona szigete az egyik legszebb, leglenyűgözőbb strandnak ad otthont.
A sziget 9 kilométer hosszú és maximum 1 kilométer széles.
Armona szigetén nincsenek autók, utak vagy szállodák. Csak egy kis halászfalu, egy kemping, néhány kisbolt, kávézó és étterem, ahol a hagyományos gasztronómiára jellemző finom hal- és tengeri ételeket készítenek. Körülbelül 50 fő él ott állandóan, akik főleg halászattal és turizmussal foglalkoznak.
A hosszú kilométereken húzódó strand nagyon tiszta, finom fehér homokból áll. Az óceán vize gyönyörűen tiszta, átlátszó. Apály idején akár még halat is láthatunk a sekély vízben.
Igazi stresszmentes paradicsom, mely különböző lehetőségeket is kínál a vízi sportok kedvelőinek, úgy, mint szörfözés, vitorlázás, vagy akár kenuzás.
Népszerű sziget, de nem túlzsúfolt. Nagyon békés és tökéletes hely a kikapcsolódásra.
A tengerparti bár remek hely egy ital elfogyasztására, fagylaltozásra, de meleg ételt is felszolgálnak.
Armona mérete ideálissá teszi a szigetet hosszú tengerparti sétákhoz, és mivel a Ria Formosa Természeti Park része, sok különböző madárfajt is láthatunk a szigeten.
Legalább egyszer érdemes a szigeten megvárni a gyönyörű naplementét, csak figyeljünk arra, nehogy lekéssük az utolsó hajót a szárazföldre.

Armona beach

4. Praia do Carvalho

Képzelje el, hogy átmegy egy alagúton és a másik oldalon egy paradicsomi tengerpartra néz. Szürreálisnak tűnhet, de a Praia do Carvalho-nál ez az álom valósággá válik.
A kicsi, rejtett öböl kevesebb tömeget vonz, mint Portugália legtöbb strandja, de érdemes meglátogatni.
A magas sziklákkal teljesen körülvett kis strand puha, aranyszínű homokjáról és tiszta vizéről híres. A táj varázslatos és romantikus hangulatot kölcsönöz a strandnak, amely egy Carvalho nevű kapitányról kapta a nevét, aki a helyiek szerint a múltban állítólag birtokolta ezt a strandot.
A strand viszonylag csendes, mivel nincs szálloda vagy üdülőhely a közvetlen környezetében. Ez teszi tökéletessé azok számára, akik el akarnak menekülni Algarve zsúfolt strandjaitól.
Az óceán kezdetben sekély, de nagyon gyorsan mélyül. Ezért legyen nagyon óvatos a vízben. Az strandhoz vezető alagút meredek és egyenetlen lépcsőkkel rendelkezik, emiatt sajnos nehezen elérhető az idősek vagy a kerekesszékesek számára.
A széltől védett strand tökéletes hely úszásra, búvárkodásra és akár szabadugrásra is.
Bár számos jó étterem található a környéken 5-10 percnyi autóútra, a strandon nincs lehetőség étkezésre, ezért érdemes felkészülten érkezni mindennel, amire aznap szükségünk lehet.

Praia do Carvalho

5. Praia da Marinha

A Praia da Marinha a 10 legszebb európai strand egyike, és a világ 100 legszebb strandja közé is beválasztották. Csodálatos, narancssárgás árnyalatú mészkősziklák határolják hihetetlenül változatos sziklaképződményekkel, emellett finom aranyszínű homok és csábító, kristálytiszta kék víz jellemzi.
A strand egy falépcsőn keresztül érhető el, amely a szikla tetején, a parkoló mellett kezdődik, és egészen a strandig tart. Ezért kerekesszékkel vagy babakocsival nehéz, ha nem lehetetlen elérni Európa egyik legszebb strandját.
Ez a félreeső strand tökéletes hely azok számára, akik nyugalmat keresnek Algarve-ban, mivel a környező sziklák védik a víz csendjét a szél ellen.
A gyönyörű kék víz egyébként annyira átlátszó, hogy tökéletesen látni a tengerfenéket. Ezért ideális hely sznorkelezéshez, ahol a tengeri állat- és növényfajok számtalan fajtája mellett sünöket, tengeri csillagokat és csikóhalakat fedezhetünk fel.
A strand közelében található egy híres sziklaszerkezet, amely úgy néz ki, mint az M betű. És van egy pont a sziklán, ahonnan fotózva a sziklák és az M-szikla egy szív alakzatot alkotnak.
Ha szeretnénk élvezni ezt a gyönyörű kilátást, a strand melletti sziklákon van egy híres sétaút, a neve ’Percurso dos Sete Vales Suspensos’ (Hét függővölgy ösvénye). Nevét onnan kapta, hogy a séta hét gyönyörű völgyön át vezet végig a part mentén. Ez Algarve egyik legcsodálatosabb sétaútja.

A strandon egy étterem működik, ahol harapnivalókat és frissítő italokat vásárolhatunk.
Praia da Marinha
.
Remélem, mindenki megtalálja, melyik a számára 5 legszebb strand Algarve-ban!
.

Ha viszont szeretnéd velem felfedezni, melyik az 5 legszebb strand Algarve-ban, válaszd az Algarve Coast túrámat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *